ЖҮЗІМНІҢ ПАТОГЕНДІ МИКРООРГАНИЗДЕРІ: ИНФЕКЦИЯ МЕХАНИЗМІ ЖӘНЕ ҚОРҒАУ ӘДІСТЕРІ

Авторлар

  • Н.А. Мейрбеков Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Жаңа химиялық технологиялар мен материалдар ғылыми-зерттеу институты, Алматы, Қазақстан https://orcid.org/0000-0001-6440-3544
  • А.Б. Ибраимов Микробиология және вирусология ғылыми -өндірістік орталығы, Алматы, Қазақстан https://orcid.org/0000-0003-2342-5960
  • Е.А. Сырғабек Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Жаңа химиялық технологиялар мен материалдар ғылыми-зерттеу институты, Алматы, Қазақстан https://orcid.org/0000-0003-2165-1294
  • С.С. Егемова Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Жаңа химиялық технологиялар мен материалдар ғылыми-зерттеу институты, Алматы, Қазақстан https://orcid.org/0000-0002-4834-4721
  • С.Е. Батырбекова Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Жаңа химиялық технологиялар мен материалдар ғылыми-зерттеу институты, Алматы, Қазақстан https://orcid.org/0000-0002-8785-0360
  • С.Ж. Қазыбаева Қазақ бау-бақша шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты, Алматы, Қазақстан https://orcid.org/0000-0002-6833-0466

DOI:

https://doi.org/10.53729/MV-AS.2023.04.02

Кілт сөздер:

жүзім, патогенді микроорганизмдер, инфекция механизмі, төзімділік, өсімдіктерді қорғау

Аңдатпа

Жүзім (Vitis vinifera) бүкіл әлемде кеңінен таралған ең маңызды жеміс өсімдіктерінің бірі болып табылады. Жүзімнің коммерциялық сорттары егін жинауға және жинаудан кейін де ауру тудыруы мүмкін әртүрлі патогендік микроорганизмдерге айтарлықтай әсер етеді. Бұл аурулар жүзімді өндіруге, өңдеуге және экспорттауға, сондай-ақ олардың сапасына айтарлықтай әсер етеді. Ықтималды микроорганизмдерге бактериялар, саңырауқұлақтар, омицеттер және вирустар жатады, олардың өмірлік циклдері, инфекция механизмдері және өмір сүру стратегиялары әртүрлі. Жүзімнің патогенді микроорганиздері өзара әрекеттесуі төзімділік пен сезімталдық циклдарын қамтиды, оларды зерттеу табиғи ресурстарға тән қарсылық белгілерін анықтауға және оларды тұрақты ауыл шаруашылығын қамтамасыз ету үшін өсіру процесінде пайдалануға мүмкіндік береді. Бұл шолуда жүзімге әсер ететін негізгі аурулар, соның ішінде олармен күресу жолдары келтірілген. Сонымен қатар, биотикалық стресс кезінде жүзімнің жағдайын бағалау үшін қолданылатын жаңа әдістер, сондай-ақ өсімдік ауруларымен күресу және қорғау үшін қажетті ғылыммен негізделген сұрақтар талқыланады.

Скачивания

Данные скачивания пока недоступны.

Метрики

Загрузка метрик ...

Биографии авторов

Н.А. Мейрбеков, Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Жаңа химиялық технологиялар мен материалдар ғылыми-зерттеу институты, Алматы, Қазақстан

кіші ғылыми қызметкер

А.Б. Ибраимов, Микробиология және вирусология ғылыми -өндірістік орталығы, Алматы, Қазақстан

ғылыми қызметкер

Е.А. Сырғабек, Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Жаңа химиялық технологиялар мен материалдар ғылыми-зерттеу институты, Алматы, Қазақстан

кіші ғылыми қызметкер

С.С. Егемова, Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Жаңа химиялық технологиялар мен материалдар ғылыми-зерттеу институты, Алматы, Қазақстан

жетекші ғылыми қызметкер

С.Е. Батырбекова, Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті, Жаңа химиялық технологиялар мен материалдар ғылыми-зерттеу институты, Алматы, Қазақстан

бас ғылыми қызметкер

С.Ж. Қазыбаева, Қазақ бау-бақша шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты, Алматы, Қазақстан

бас ғылыми қызметкер

Загрузки

Жарияланды

2023-12-15

Как цитировать

Мейрбеков, Н. ., Ибраимов, А., Сырғабек, Е., Егемова, С., Батырбекова, С., & Қазыбаева, С. (2023). ЖҮЗІМНІҢ ПАТОГЕНДІ МИКРООРГАНИЗДЕРІ: ИНФЕКЦИЯ МЕХАНИЗМІ ЖӘНЕ ҚОРҒАУ ӘДІСТЕРІ. Микробиология және вирусология, 4(43), 16–31. https://doi.org/10.53729/MV-AS.2023.04.02

Журналдың саны

Бөлім

Шолыма мақалалар