БИДАЙДЫҢ ҚҰРАҚҚАҒА ТІЗІМДІЛІГІН АРТТЫРУ ҮШІН СИМБИОТТЫҚ МИКРОБИОТАЛАРДЫ ҚОЛДАНУ ӘЛЕУЕТІ

Авторлар

  • С.В. Максимович Микробиология және вирусология ғылыми-өндірістік орталығы
  • Ж.Н. Ермекбай Микробиология және вирусология ғылыми-өндірістік орталығы
  • Э.Т. Хамедова Микробиология және вирусология ғылыми-өндірістік орталығы
  • Е.А. Олейникова Микробиология және вирусология ғылыми-өндірістік орталығы
  • М.Г. Саубенова Микробиология және вирусология ғылыми-өндірістік орталығы
  • И.Ю. Протоко Оңтүстік-Орал мемлекеттік университеті, Челябинск, Ресей

DOI:

https://doi.org/10.53729/MV-AS.2024.02.01

Кілт сөздер:

Құрғақшылыққа төзімділік, Бидай, симбиотикалық микробиома

Аңдатпа

Соңғы кездердегі климаттың өзгеруі ауылшаруалықтың өнімділігіне айтарлықтай әсер етіп, зерттеушілерді өсімдіктер мен микроорганизмдер арасындағы күрделі өзара әрекеттесулерді зерттеуге итермеледі. Бұл мақалада микробтық қауымдастықтардың, соның ішінде өсімдіктердің өсуіне ықпал ететін бактериялардың (PGPB), эндофиттердің және арбускулярлы микоризальды саңырауқұлақтардың (AMF) бидайдың құрғақшылыққа төзімділігін арттыруға терең әсері қарастырылады. Бұл микроорганизмдер өсімдіктердің өсуін ынталандыруда, өнімділікті арттыруда және стресс факторларына төзімділік беруде маңызды рөл атқарады. Тамыр мен өркеннің өсуін, фотосинтетикалық белсенділікті және антиоксиданттық белсенділікті жақсарту сияқты әртүрлі механизмдер арқылы микробтық симбионттар бидайдың құрғақшылыққа төзімділігін арттыруға көмектеседі. Құрғақшылыққа төзімді микроорганизмдерді мақсатты қолдану бидайдың құрғақшылыққа төзімділігін арттыру және климаттың өзгеруі жағдайында ауыл шаруашылығының тұрақтылығын қамтамасыз ету үшін перспективалы стратегияларды ұсынады. Бұл зерттеулер құрғақ жағдайларға төтеп бере алатын төзімді бидай сорттарын жасау үшін микробтық симбионттарды пайдаланудың маңыздылығын көрсетеді, осылайша құрғақ климаты бар аймақтардағы азық-түлік қауіпсіздігі мәселелерін шешеді.

Скачивания

Данные скачивания пока недоступны.

Метрики

Загрузка метрик ...

Загрузки

Жарияланды

2024-06-18

Как цитировать

Максимович, С., Ермекбай, Ж., Хамедова , Э., Олейникова, Е., Саубенова, М. ., & Протоко, И. (2024). БИДАЙДЫҢ ҚҰРАҚҚАҒА ТІЗІМДІЛІГІН АРТТЫРУ ҮШІН СИМБИОТТЫҚ МИКРОБИОТАЛАРДЫ ҚОЛДАНУ ӘЛЕУЕТІ. Микробиология және вирусология, 2(45), 6–23. https://doi.org/10.53729/MV-AS.2024.02.01

Журналдың саны

Бөлім

Шолыма мақалалар