SACCHAROMYCESCEREVISIAE АБОРИГЕНДІ ШТАМДАРДЫҢ ӘРТҮРЛІ рН МӘНДЕРІНЕ ТӨЗІМДІЛІГІН ЖӘНЕ ЕРІТКІШТЕРГЕ ДЕГЕН МИКРОБТЫ АДГЕЗИЯСЫН ЗЕРТТЕУ
DOI:
https://doi.org/10.53729/MV-AS.2023.02.14Кілт сөздер:
пробиотиктер, ферментация, жеміс шырындары, микробты адгезия, өсу индексі.Аңдатпа
Әртүрлі өсімдік субстратынан бөлініп алынған, Saccharomyces cerevisiae ашытқысының 180 штамы, ашыту жылдамдығы және ферменттелген жеміс шырындарының органолептикалық көрсеткіштері секілді, алдын-ала технологиялық параметрлері зерттелген, 15 штамм іріктеліп алынды. Іріктеліп алынған штамдар рН-тың төмен мәндерінде өміршеңдігінің қабілетілігі және органикалық еріткіштерге деген микробтық адгезиясының жоғары болу қабілетілігі тексерілді.
(BB-5,BB-32 , VSs-2, Az- 12, Al-06, Gl-8, Ab-13) жеті штамм органикалық еріткіштерге деген микробтық адгезиясы бойынша ең жоғары пайыз көрсетті. рН=3 төмен мәніне төзімділігі аса жоғары, өсу индексі > 90% жоғары 4 штамда анықталды, дәлірек айтсақ S. cerevisiae Al-06, S. cerevisiae BB-5, S.cerevisiae Az- 12 және S. cerevisiae Gl-8.
Нәтижесінде 4 штамм іріктеп алынды, олар ашытқының келесідей штамдары болып анықталды, Saccharomyces cerevisiae Al-06 (жүзімнен бөлініп алынды), Saccharomyces cerevisiae Gl -8 (қант соргосының шырынынан бөлініп алынды), Saccharomyces cerevisiae BB-5 (шие шырынынан бөлініп алынды) және Saccharomyces cerevisiae–Az- 12 (анар шырынынан бөлініп алынды). Бұл штамдар өте жақсы сипаттамаға ие болды, ал тестен өткен штамның біреуі Saccharomyces cerevisiae–Az- 12, пробиотик ретінде әртүрлі қолданыстарда, тағам қоспасы ретінде, функционалды тағам сусындарын өндіру үшін немесе терапиялық қолданыс үшін пробиотик ретінде қолдануға болады.