SACCHAROMYCESCEREVISIAE АБОРИГЕНДІ ШТАМДАРДЫҢ ӘРТҮРЛІ рН МӘНДЕРІНЕ ТӨЗІМДІЛІГІН ЖӘНЕ ЕРІТКІШТЕРГЕ ДЕГЕН МИКРОБТЫ АДГЕЗИЯСЫН ЗЕРТТЕУ

Авторлар

  • А.С. Латиф М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
  • A.А. Сапарбекова М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
  • З.Р. Ахмедова Микробиология инстуты ғылым Академиясы Өзбекстан Республикасы
  • Г. Калдыбекова М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
  • Г.О. Кантуреева М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті

DOI:

https://doi.org/10.53729/MV-AS.2023.02.14

Кілт сөздер:

пробиотиктер, ферментация, жеміс шырындары, микробты адгезия, өсу индексі.

Аңдатпа

Әртүрлі өсімдік субстратынан бөлініп алынған, Saccharomyces cerevisiae ашытқысының 180 штамы, ашыту жылдамдығы және ферменттелген жеміс шырындарының органолептикалық көрсеткіштері секілді, алдын-ала технологиялық параметрлері зерттелген, 15 штамм іріктеліп алынды. Іріктеліп алынған штамдар рН-тың төмен мәндерінде өміршеңдігінің қабілетілігі және органикалық еріткіштерге деген микробтық адгезиясының жоғары болу қабілетілігі тексерілді.

(BB-5,BB-32 , VSs-2, Az- 12, Al-06,  Gl-8, Ab-13) жеті штамм органикалық еріткіштерге деген микробтық адгезиясы бойынша ең жоғары пайыз көрсетті. рН=3 төмен мәніне төзімділігі аса жоғары, өсу индексі > 90% жоғары 4 штамда анықталды, дәлірек айтсақ S. cerevisiae Al-06, S. cerevisiae BB-5, S.cerevisiae Az- 12 және S. cerevisiae Gl-8.

Нәтижесінде 4 штамм іріктеп алынды, олар ашытқының келесідей штамдары болып анықталды, Saccharomyces cerevisiae Al-06 (жүзімнен бөлініп алынды),  Saccharomyces cerevisiae Gl -8 (қант соргосының шырынынан бөлініп алынды), Saccharomyces cerevisiae BB-5 (шие шырынынан бөлініп алынды)  және  Saccharomyces cerevisiae–Az- 12 (анар шырынынан бөлініп алынды). Бұл штамдар өте жақсы сипаттамаға ие болды, ал тестен өткен штамның біреуі Saccharomyces cerevisiae–Az- 12, пробиотик ретінде әртүрлі қолданыстарда, тағам қоспасы ретінде, функционалды тағам сусындарын өндіру үшін немесе терапиялық қолданыс үшін пробиотик ретінде қолдануға болады.

Скачивания

Данные скачивания пока недоступны.

Метрики

Загрузка метрик ...

Загрузки

Жарияланды

2023-06-12

Как цитировать

Латиф, А., Сапарбекова A., Ахмедова , З. ., Калдыбекова, Г., & Кантуреева, Г. (2023). SACCHAROMYCESCEREVISIAE АБОРИГЕНДІ ШТАМДАРДЫҢ ӘРТҮРЛІ рН МӘНДЕРІНЕ ТӨЗІМДІЛІГІН ЖӘНЕ ЕРІТКІШТЕРГЕ ДЕГЕН МИКРОБТЫ АДГЕЗИЯСЫН ЗЕРТТЕУ. Микробиология және вирусология, 2(41), 208–219. https://doi.org/10.53729/MV-AS.2023.02.14

Журналдың саны

Бөлім

Біртума мақалалар