LACTOCОCCUS LACTIS SSP. LACTIS F-116 ГИБРИДТІ ШТАММЫНЫҢ БАКТЕРИОЦИН НЕГІЗІНДЕГІ БИОКОНСЕРВАНТТЫҢ БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ

Авторлар

  • Л.Б. Умиралиева Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты
  • Л.Г. Стоянова М. В. Ломоносов атындағы Мәскеу Мемлекеттік Университеті
  • M.A. Дибирасулаев Тоңазытқыш өнеркәсібінің бүкілресейлік ғылыми-зерттеу институты
  • Д.М. Дибирасулаев Тоңазытқыш өнеркәсібінің бүкілресейлік ғылыми-зерттеу институты
  • М.Х. Искаков Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты
  • И.Д. Филатов Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты

DOI:

https://doi.org/10.53729/MV-AS.2024.02.15

Кілт сөздер:

сүт қышқылы бактериялары, биоконсервант, бактериоцин, гибридті штамм

Аңдатпа

Сүт қышқылы бактерияларының ең белсенді штаммдарының микробиология кафедрасының коллекциясынан Lactococcus lactis subsp lactis олардың микробқа қарсы белсенділігі бойынша бактериялар мен саңырауқұлақтардың сынақ дақылдарына-құс етінің ықтимал ластаушы заттарына іріктеу бойынша зерттеулер жүргізілді. Пробиотикалық потенциалы бар L.lactis subsp. lactis F-116 гибридті штаммы негізінде биоконсервант жасауға эксперименттік тәсіл ұсынылды. Штамм биологиялық белсенді метаболиттермен (пептидтік сипаттағы бактериоциндермен, антимикотиктермен, лактатпен, супероксид дисмутазамен) байыта отырып, салқындатылған ет шикізатын колонизациялайтын патогендерге қарсы бактерицидтік және фунгицидтік әсердің кең спектрінің көп компонентті антибиотикалық кешенін синтездейді. Салқындатылған құс етінің сақтау мерзімін ұзарту, қауіпсіздікті арттыру үшін биоконсерванттарды пайдалану перспективасы көрсетілген.

Скачивания

Данные скачивания пока недоступны.

Метрики

Загрузка метрик ...

Загрузки

Жарияланды

2024-06-18

Как цитировать

Умиралиева, Л., Стоянова, Л. ., Дибирасулаев M., Дибирасулаев, Д., Искаков, М., & Филатов, И. (2024). LACTOCОCCUS LACTIS SSP. LACTIS F-116 ГИБРИДТІ ШТАММЫНЫҢ БАКТЕРИОЦИН НЕГІЗІНДЕГІ БИОКОНСЕРВАНТТЫҢ БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ. Микробиология және вирусология, 2(45), 246–261. https://doi.org/10.53729/MV-AS.2024.02.15

Журналдың саны

Бөлім

Біртума мақалалар