СҮТ САРЫСУЫНДА АШЫТҚЫ ДАҚЫЛДАРЫНЫҢ ӨСУ ДИНАМИКАСЫН ЗЕРТТЕУ
DOI:
https://doi.org/10.53729/MV-AS.2024.02.12Кілт сөздер:
ашытқылар, дақыл, биоэтанол, сүт сарысуы, штаммАңдатпа
Сарысуды өнеркәсіптік өңдеу қалдықсыз технология принциптерін жүзеге асыруға, толық азық-түлік пен жемшөп ресурстарын көбейтуге, өндірістің рентабельділігін қамтамасыз етуге және қоршаған ортаның ластануын жоюға мүмкіндік береді. Сарысуды өнеркәсіптік өңдеу қазіргі уақытта үш негізгі бағыт бойынша жүзеге асырылады: барлық құрғақ қалдықты кешенді пайдалану; жеке бағалы компоненттерді алу және терең фракциялау; өнеркәсіптік маңызды өнімдерді алу мақсатында жекелеген компоненттердің мақсатты химиялық, ферментативті немесе биологиялық түрленуі.
Зерттеу барысында сүт өнімдерінің микрофлорасы зерттеліп, таза ашытқы дақылдары бөлініп алынды. Морфологиялық – культуральдық қасиеттері зерттеліп, ашытқылардың молекулалық-генетикалық әдіс негізінде түрге дейін идентификациясы жүргізілді. Генетикалық талдау нәтижесі бойынша перспективті штамдары түрге идентификацияланды: Kluyveromyces marxianus SH1, Kluyveromyces marxianus AI1 және Saccharomyces cerevisiae M1. Бұл жұмыстың мақсаты сүт қнімдерінің микрофлорасын зерттеу және ашытқы штаммдарын түрге дейін идентификациялау болып табылады.