ЦЕЛЛЮЛОЛИТИКАЛЫҚ БАКТЕРИЯЛАРДЫ ӨСІРУ ҮШІН КӨМІРТЕКТІ АЗЫҚ КӨЗІН ТАҢДАУ

Авторлар

  • И.Э. Смирнова «Микробиология және вирусология ғылыми-өндірістік орталығы» ЖШС
  • Ш.А. Бабаева Әзірбайжан Ұлттық Ғылым академиясы, Микробиология институты
  • Э.Р. Файзулина «Микробиология және вирусология ғылыми-өндірістік орталығы» ЖШС
  • Л.Г. Татаркина «Микробиология және вирусология ғылыми-өндірістік орталығы» ЖШС
  • Г.А. Спанкулова «Микробиология және вирусология ғылыми-өндірістік орталығы» ЖШС

DOI:

https://doi.org/10.53729/MV-AS.2022.02.06

Кілт сөздер:

целлюлолитикалық бактериялар, өсіру, көміртек көздері, целлюлаза белсенділігі, лактоза

Аңдатпа

Қазақстандағы негізгі азықтық және бұршақ дақылдары жоңышқа мен тәтті беде, бірақ оларды өсіргенде тұқымның өнгіштігінің төмендігі мәселесі туындайды. Бұл дақылдардың өнгіштігі мен өнімділігін арттыру үшін целлюлолитикалық бактерияларды қолдануға негізделген биологиялық әдісті қолдану ең перспективалы болып табылады. Осы бактериялар негізінде биотыңайтқышты жасау үшін оларды өндірудің жоғары рентабельділігі қажет. Шығындарды азайту жолдарының бірі бактериялық биомассаның шығымдылығын арттыру үшін оңтайлы тамақ көздерін таңдау болып табылады. Бұл зерттеудің мақсаты целлюлолитикалық бактерияларды өсіру үшін оңтайлы көміртегі көзін таңдау және целлюлоза ферменттерінің жоғары белсенділігі бар биомассаның жоғары шығымдылығын алу болды. Целлюлолитикалық бактериялардың үш штаммы үшін көміртегімен қоректену көздерін таңдау жүргізілді. Бактериялық биомассаның максималды жинақталуы бидай сабаны бар ортада байқалғаны анықталды. Лактозасы бар ортада биомассаның жинақталуы біршама төмен болды және 2,7-2,9 г/л құрады, бірақ осы көміртек көздерінде бактерияларды өсіру кезіндегі целлюлазалардың белсенділігі бірдей дерлік болды. Алайда өндірістік типтегі ферментаторларда бактериялардың биомассасын ұлғайту кезінде бидай сабанын көміртегі көзі ретінде пайдалануға болмайды. Сондықтан целлюлолитикалық бактерияларды өсіру үшін көміртегі көзі ретінде лактоза таңдалды.

Скачивания

Данные скачивания пока недоступны.

Метрики

Загрузка метрик ...

Загрузки

Жарияланды

2022-07-01

Как цитировать

Смирнова, И., Бабаева, Ш., Файзулина, Э., Татаркина, Л., & Спанкулова, Г. (2022). ЦЕЛЛЮЛОЛИТИКАЛЫҚ БАКТЕРИЯЛАРДЫ ӨСІРУ ҮШІН КӨМІРТЕКТІ АЗЫҚ КӨЗІН ТАҢДАУ. Микробиология және вирусология, 2(37). https://doi.org/10.53729/MV-AS.2022.02.06

Журналдың саны

Бөлім

Біртума мақалалар